اولین همایش «قم آینده و آینده قم» به همت موسسه آموزش عالی طلوع مهر و به مناسبت «روز جهانی آینده» با محوریت آینده قم برگزار شد. این کنفرانس با حضور مدیران شهری و صاحب‌نظران آینده‌پژوهی برگزار ‌شد و شامل ارائه مقالات علمی و سخنرانی‌های کلیدی بود.

هشدار عضو هیات علمی دانشگاه عالی دفاع در خصوص عدم برنامه ریزی برای آینده قم

عضو هیات علمی دانشگاه عالی دفاع با بیان اینکه میزان مهاجرت به قم، وضعیت مراکز حوزه‌های علمیه و سایر نکات دیگر باید مشخص شود، نسبت به عدم برنامه ریزی بلندمدت برای آینده قم هشدار داد.

عبدالرحیم پدرام در همایش قم آینده و آینده قم که در موسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد، با اشاره به اینکه درک تحولات آینده برای انسان امروز دشوار است، اظهار کرد: کشورهای اسلامی برای دفاع از اسلام و عقب نماندن از کشورهای غربی باید در راستای تحول نوین اسلامی قرار بگیرند.

وی با بیان اینکه شهر قم ظرفیت بسیار بالایی برای تحولات نوین دارد، گفت: این تحولات عظیم نیازمند یک برنامه منظم و دقیق است زیرا اگر برنامه‌ریزی مناسب صورت نگیرد مسیر پیشرفت شهر در هاله‌ای از ابهام قرار می‌گیرد.

این استاد موسسه آموزش عالی طلوع مهر با اشاره به اینکه کم‌تر از ۳۰ درصد برنامه‌ریزی‌های بعد از انقلاب محقق شده است، عنوان کرد: در قانون اساسی آمریکا یک بند QER وجود دارد که بر اساس آن دولت وظیفه دارد در سال اول حکومت خود افق ۲۰ ساله کشور را تبیین کند.

وی ادامه داد: در ادامه این قانون آمده است که دولت در سال دوم حکومت خود باید یک برنامه‌ریزی مناسب برای رسیدن به اهداف چهار سال آینده که قبلا مشخص شده است انجام دهد.

پدرام با بیان اینکه برنامه‌ریزی باید پابرجا باشد، خاطرنشان کرد: نگاه به آینده قم قابل پیش‌بینی نیست زیرا میزان مهاجرت به این شهر، وضعیت مراکز حوزه‌های علمیه و سایر نکات دیگر مشخص نیست.

وی با اشاره به اینکه آینده پژوهی مقدمه برنامه‌ریزی نوین است، تصریح کرد: در برنامه‌ریزی نوین باید در هر شرایطی از غافل‌گیر شدن جلوگیری شود و این جلوگیری از غافل‌گیری با دیده‌بانی آینده به دست می‌آید.

عضو هیئت علمی دانشگاه عالی دفاع با بیان اینکه آینده جهان برای انسان‌های ۴۰۰ ساله است، یادآور شد: امروزه پژوهش‌هایی درحال انجام است که در آینده دیگر انسان‌ها زنده‌زا نبوده و فرزندان خود را طراحی می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: چنین مباحثی ضرورت توجه به مطالعات آینده پژوهی را واضح تر می سازد و باید با تشکیل کارگروه هایی در زمینه آینده قم برنامه ریزی داشت.

مدیر گروه آینده پژوهی موسسه آموزش عالی طلوع مهر:
نیازمند نگاه روشمند به آینده هستیم/ ضرورت شناسایی چالش های آینده قم

مدیر گروه آینده پژوهی موسسه آموزش عالی طلوع مهر با تاکید بر ضرورت شناسایی چالش های آینده قم گفت: نیازمند نگاه روشمند به آینده هستیم.

دکتر اسماعیل شراهی در همایش قم آینده و آینده قم که در موسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد با اشاره به نامگذاری روز جهانی آینده گفت: معمولاً مناسبت هایی که در تقویم ها قرار دارند مربوط به گذشته هستند که تعیین چنین روزی، نگاه به فردا دارد.

وی با اشاره به گرامیداشت این روز در برخی از مراکز علمی و پژوهشی کشور افزود: دنیا به سمت فناوری های جدید در حال حرکت است و فناوری هایی را امروز می بینیم که درگذشته اصلاً تصور آن هم نمی شد.

مدیر گروه آینده پژوهی موسسه آموزش عالی طلوع مهر ادامه داد: با این نگاه نیازمند نگاه روشمند به آینده هستیم.

وی با بیان اینکه آینده پژوهی علمی است که به دنبال آینده می باشد تصریح کرد: در قم موسسه آموزش عالی طلوع مهر با ایجاد چنین رشته ای در این راستا حرکت کرده و سه دوره است که در خدمت دانشجویان آینده پژوهی هستیم.

شراهی با اشاره به پتانسیل های موجود در موسسه طلوع مهر اظهارداشت: با توجه به موقعیت قم انشاالله بتوانیم چالش های آینده را بشناسیم و راهکارهای خوبی برای آن داشته باشیم.

عضو هیات علمی جامعه المصطفی عنوان کرد:
زندگی مهاجرینی از ۱۴۰ کشور در قم

عضو هیات علمی جامعه المصطفی العالمیه با بیان اینکه جایگاه قم را باید به یک تمدن جهانی تبدیل کنیم گفت: مهاجرین بیش از ۱۴۰ کشور در قم زندگی می کنند.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمد احمدی در همایش قم آینده و آینده قم که در موسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد، با اشاره به اینکه اسلام آینده جهان و هستی را مشخص کرده است، اظهار کرد: در روایات اهل بیت(ع) قم به عنوان مرکز تجمع بندگان مؤمنان خدا مطرح شده است.

وی با بیان اینکه امروز قمی اصیل کم‌تر پیدا می‌شود، عنوان کرد: از ابتدای تاریخ شهر قم، این شهر یک شهر مهاجرپذیر بوده و امروزه از بیش از ۱۴۰ کشور جهان مهاجر در خود جای داده است؛ این مهاجرین تنها برای دین به شهر قم نقل مکان کرده‌اند چراکه شهر قم از نظر آب و هوا هیچ‌گونه جاذبه‌ای برای گردشگران ندارد.

عضو هیات علمی جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به اینکه جایگاه قم را باید به یک تمدن جهانی تبدیل کنیم، مطرح کرد: قم یک شهر آینده ساز است و در روایات متعدد آمده است که بیش‌تر یاران امام زمان(عج) از شهر قم هستند.

وی با بیان اینکه قم باید تمام تمدن‌های جهانی را زیر شعاع خود قرار بدهد، خاطرنشان کرد: با برنامه‌ریزی دقیق و مناسب باید یک آینده موفق و روشن باتوجه به موازین اسلامی برای شهر قم در نظر بگیریم؛ تمدن شهر قم باید با خردگرایی و عقل صورت بگیرد.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمدی با اشاره به اینکه تجمل‌گرایی و دنیاگرایی در تمدن قم جایی ندارد، تصریح کرد: تمدنی که قم بنیان‌گذار آن خواهد بود دارای بیش‌ترین روحیه تعامل و همکاری است؛ تمدن قم به تمام نیازهای انسان‌ها آگاهی داشته و آن‌ها را رفع می‌کند.

وی با بیان اینکه تمدن قم باید با تحلیل و بررسی دقیق روایات شکل بگیرد، یادآور شد: امیدواریم خداوند عنایت ویژه‌ای به مردم و مسؤولین استان قم داشته باشد تا بتوانیم تمدنی که برای این شهر در نظر گرفته‌ایم را اجرایی کنیم.

وی با بیان اینکه تمدن قم باید با تحلیل و بررسی دقیق روایات شکل بگیرد، یادآور شد: امیدواریم خداوند عنایت ویژه‌ای به مردم و مسؤولین استان قم داشته باشد تا بتوانیم تمدنی که برای این شهر در نظر گرفته‌ایم را اجرایی کنیم.

انتقاد رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قم از برنامه ریزی های کوتاه مدت برای قم

مهندس رضوی رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قم گفت: متاسفانه قالب برنامه‌ریزی‌های شهر قم کوتاه مدت بوده درحالی‌که کم‌ترین زمان برنامه‌ریزی در کشورهای پیشرفته پنج سال است.

سید حسن رضوی در همایش قم آینده و آینده قم که در موسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد، با اشاره به اینکه تخیل در بحث آینده پژوهی یک عامل موثر است، اظهار کرد: قم با جمعیت بیش از یک میلیون نفر هشتمین کلان‌شهر، رشد سالیانه کشور پنجمین، بافت فرسوده چهارمین و نرخ باسوادی نهمین شهر ایران است.

مهندس رضوی با بیان اینکه شهر قم به عنوان قطب تشیع جهان نیز است، مطرح کرد: جمعیت استان قم یک سال از جمعیت کشور جوان‌تر است؛ متاسفانه قالب برنامه‌ریزی‌های شهر قم کوتاه مدت بوده درحالی‌که کم‌ترین زمان برنامه‌ریزی در کشورهای پیشرفته پنج سال است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قم با اشاره به اینکه آینده بجای پیش‌بینی باید خلق شود، عنوان کرد: در مسائل آینده پژوهی باید تغییرات را بپذیریم و برای آن‌ها تدابیر لازم را بیاندیشیم.

وی با بیان اینکه در آینده پژوهی باید واقعیت‌ها پذیرفته شود، خاطرنشان کرد: افراد خاص و دولت‌مردان هرچقدرهم قدرت داشته باشند اگر مردم آن‌ها را همراهی نکنند به موفقیت دست نخواهند یافت چراکه در تمام شهرهای پیشرفته دنیا اولویت بندی پروژه‌ها توسط مردم انجام می‌شود.

مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی قم:
سناریوهای محتمل برای آینده قم را شناسایی کنیم

مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی قم گفت: سناریوهای محتمل برای آینده قم را شناسایی کنیم و تهدیدات و نقاط قوت را پیش بینی کنیم.

به گزارش ستاد خبری همایش قم آینده و آینده قم، امیر هوشنگ طیبی نژاد در همایش قم آینده و آینده قم که در موسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد با انتقاد از برنامه ریزی های کوتاه مدت در کشور گفت: کوتاه ترین برنامه ریزی در کشورهای دنیا ۲۰ سال است اما برنامه ریزی های بلندمدت ما ۵ سال است.

وی افزود: متاسفانه موسسه و سازمان مشخصی هم برای سنجش قیاس پیشرفت برنامه ریزی های صورت گرفته وجود ندارد.

مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی قم با انتقاد از برخی نگاه های ناامید کننده به قم ادامه داد: این شهر نقاط قوت مهمی دارد که بارگاه مطهر حضرت معصومه(س) و پایتخت جهان تشیع بودن و همچنین شاهراه بودن از جمله این نقاط قوت است.

وی بیان داشت: برهمین اساس باید به گردشگری و صنعت قم توجه ویژه داشته باشیم و برای تحقق این امر نمی توانیم نگاهی به جوانان و وضعیت اشتغال آنان نداشته باشیم.

طیبی نژاد با بیان اینکه برگزاری چنین همایش ها و نشست هایی باید تداوم داشته باشد گفت: باید سناریوهای محتمل برای آینده قم را شناسایی کنیم و تهدیدات و نقاط قوت را پیش بینی کنیم.

عضو اتاق فکر توسعه استان قم:
مردم قم آینده برگرفته از فضای وحی را برای شهر خود می‌خواهند

عضو اتاق فکر توسعه استان قم گفت: مردم قم آینده‌ای را می‌خواهند که از فضای وحی برگرفته شده باشد زیرا عموم افرادی که به این شهر مهاجرت کرده‌اند به دلیل فضای معنوی این شهر بوده است.

خانم مهندس فاطمی در همایش قم آینده و آینده قم که در موسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد، با اشاره به اینکه بیش‌تر مردم ایران از شرایط شهر خود رضایت ندارند، اظهار کرد: تمام افرادی که دغدغه شهر خود را دارند باید برای رفع مشکلات و موانع شهر پیشنهادات ویژه و جالبی ارائه کنند.

وی با اشاره به میزان بودجه های صرف شده برای شهر قم و عدم دستیابی به نتایج مطلوب تصریح کرد: از اوایل دهه ۴۰ حکومت یک نگاه ویژه‌ای به غرب داشت و در نظر گرفت که شهرهای کشور را به شهرهای جهانی تبدیل کرده و الگوهای شهرهای غربی را در شهرهای ایران پیاده کند.

عضو اتاق فکر توسعه استان قم با اشاره به اینکه شهر باید به یک محل مطلوب برای زندگی تبدیل شود، عنوان کرد: کسانی که جزو سازندگان شهر هستند باید نظام‌های تاثیرگذار در پیشرفت شهر را در نظر گرفته و برای رسیدن به آن‌ها تلاش کنند.

وی با بیان اینکه آینده شهر قم باید برای یک مسلمان تصویر شود، خاطرنشان کرد: مردم قم آینده‌ای را می‌خواهند که از فضای وحی برگرفته شده باشد زیرا عموم افرادی که به این شهر مهاجرت کرده‌اند به دلیل فضای معنوی این شهر بوده است.

حجت‌الاسلام پورمحمدی: قم یکی از آسیب‌دیده‌ترین شهرهاست

حجت الاسلام پورمحمدی وزیر سابق دادگستری با بیان اینکه نگاهی که به قم می‌شود باید یک نگاه ویژه و خاص باشد گفت: قم یکی از آسیب‌دیده‌ترین شهرهاست.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصطفی ‌پورمحمدی در همایش قم آینده و آینده قم که در موسسه آموزش عالی طلوع مهر برگزار شد، با اشاره به پذیرفتن سه دوره دانشجو در موسسه آموزش عالی طلوع مهر، اظهار کرد: موضوع آینده پژوهی موضوع جدیدی است که در جهان پایه گذاری شده و از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی با بیان اینکه کسی که آینده نگری نمی‌کند خود را در معرض هلاکت قرار داده است، مطرح کرد: انسان در طول زندگی خود همواره در چالش‌های بسیاری قرار می‌گیرد که باید با دوراندیشی و آینده نگری از این چالش‌ها موفق بیرون آید.

وزیر سابق دادگستری با اشاره به اینکه در کشورهای اروپایی ۲۰ تغییر بزرگ جهان در سال ۲۰۵۰ پیش‌بینی کرده‌اند، عنوان کرد: کتاب‌های بسیاری وجود دارد که نویسندگان غربی در آن‌ها آینده جهان را پیش بینی کرده‌اند و این موضوع نشان‌گر اهمیت آینده‌نگری در جهان امروز است.

وی با بیان اینکه دنیا به سرعت درحال تغییر است، خاطرنشان کرد: تحولات با سرعت بسیار زیادی در جهان رخ می‌دهد که اگر کشوری یک لحظه توقف کند یک نسل عقب می‌افتد.
پورمحمدی با اشاره به اینکه پیشرفت و توسعه دنیا بر اساس مطالعات دقیق انجام می‌شود، تصریح کرد: قم دارای هویت مشخصی است و همان‌طور که ۳۰ سال گذشته بدون برنامه‌ریزی پیش رفته است اگر مطالعات و مدیریت مطلوبی در این شهر انجام نشود بازهم این مسیر را ادامه خواهد داد.

وی با بیان اینکه قم یکی از آسیب‌دیده‌ترین شهرها است، یادآور شد: قم البته یک شهر تمدن‌ساز، جریان‌ساز و تاریخ‌ساز است درنتیجه نگاهی که به قم می‌شود باید یک نگاه ویژه و خاص باشد.

رئیس هیئت موسس موسسه آموزش عالی طلوع مهر با اشاره به اینکه قم شهری با تاثیر و آثار جهانی است، بیان کرد: اگر بخواهیم شهری مانند قم را متحول کنیم نباید آن را با سایر شهرهای ایران مقایسه کنیم چراکه قم یک شهر جهانی بوده و باید با نمونه‌های جهانی مقایسه شود.

وی با بیان اینکه فیلم‌ها و کتاب‌های تخیلی که در گذشته نوشته شده امروزه به واقعیت تبدیل شده است، ادامه داد: شهر قم باید از حالت اثر پذیری به یک شهر اثر گذار تبدیل شود و این موضوع باید در قالب یک پژوهش در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار بگیرد.