مسائل اصلی و سناریوهای پیش روی ایران در سال آینده با انجام پژوهش «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶» مشخص شدند.
در این پژوهش که از مهرماه سال ۱۳۹۵ آغاز شد، مسائل ایران در سال ۱۳۹۶ با بهرهگیری از هفت مسیر شناسایی و با نظر خبرگان اولویتبندی شد. در نهایت ۱۰۰ مسئله ایران به ترتیب اولویت به شرح زیر هستند:
ضرورت اصلاحات ساختاری اقتصادی
بحران تامین آب
بیکاری
فساد سیستمی
ناامیدی درباره آینده
سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی
بحران ریزگردها
پیامدهای بحران آب
فقر و نابرابری
رکود / رونق اقتصادی
بیتفاوتی اجتماعی
سرمایهگذاری اقتصادی داخلی و خارجی
ناکاراییهای نظام قضایی
اخلاق عمومی
بحران آلودگی هوا
امنیت روانی و اجتماعی
انتخابات ۱۳۹۶
اختلاف نظرهای کلان حاکمیتی
حقوق اساسی و شهروندی
کارکردهای اجتماعی فضای مجازی
بحران بانکها
قضاوت افکار عمومی درباره عملکرد حاکمیت
پایداری برجام
نزاعهای سیاسی جریانهای قدرت
مسائل صداوسیما
قاچاق و فربگی اقتصاد زیرزمینی
تخریب تنوع زیستی، مسائل جنگلها و گونههای زیستی جانوری
امنیت نرم
مسائل سلامت روان
بیتوجهی به پایداری زیستمحیطی
تخریب منابع خاک
مشکلات سلامت ناشی از آلودگیهای گوناگون
نزاعهای آب بر سر انتقال آب در داخل ایران و با کشورهای همسایه
اختلافات درونحاکمیتی درباره مسائل فرهنگ
فساد و تقلب علمی
پیامدهای تغییرات اقلیمی برای ایران
سوء مصرف مواد
ضرورت بهرهوری انرژی و توجه به انرژیهای نو
آلودگیهای آب
چالشهای نظام سلامت
امنیت نظامی
کالاییشدن علم و بهمحاق رفتن عدالت آموزشی
تحولات اجتماعی آموزش عالی
بازار جهانی انرژی
تمرکزگرایی در تهران
تعدد نهادهای سیاستگذار و مجری در حوزه علم، دانش و آموزش
قطبیشدگی جامعه
طرح تحول سلامت
ناکارآمدی مدیریت بازیافت و مسائل ناشی از انبوه زبالهها
مشکلات سلامت ناشی از سبک زندگی جدید
سیاستهای خصوصیسازی و پیامدهای آن
چالشهای توسعه گردشگری
چالشهای مراجعان سلامت و بیماران
حاشیهنشینی شهری
برنامه ششم توسعه
مسائل دارو
تورم
مسائل ازدواج
بحران کنش جمعی در حوزه محیطزیست
مسائل معلمان
بحران اداره کلانشهرها
سیاست خارجی دولت ایالات متحده امریکا
بودجه دولت
مرکزگریزی از الگوهای هنجاری رسمی
پر رنگ شدن اقتصاد فرهنگ
چالشهای رابطه علمی ایران با جهان
ضرورت توسعه نوآوری و فعالیتهای دانشبنیان
حجم بالای بدهیهای دولت
حرکت به سمت پیری جمعیت
مسائل دانشآموزان
فقدان سواد رسانهای
تقابل ایران و عربستان سعودی
بحران صندوقهای بازنشستگی
اعتراضها
چالشهای قومی
نزاعهای هویتی
تغییر الگوی خانواده
رکود مسکن
تغییر الگوی بیماری و شیوع بیماریهای مزمن
گسترش افشاگری و درز اطلاعات
مشکلات زیرساختی ناوگان حمل و نقل
مناقشات حقوق زنان
گسترش ریسکپذیری جنسی
نقشآفرینی منطقهای روسیه
تحولات دینداری ایرانیان
مسائل نسلی
توسعه انفجاری بازار فناوری اطلاعات
مخاطرات امنیتی گروههای تکفیری
تغییر ترجیحات مردم در حوزه سلامت
جایگاه مرجعیت دینی
مسائل دانشگاه آزاد
مسائل شبکههای ماهوارهای
سهم کشاورزی در رشد تولید ناخالص داخلی
ضرورت نوسازی شهری
برملاشدن مشکلات ساختاری آموزش عالی برای افکار عمومی
تحولات مناطق کردنشین کشورهای منطقه
بهرهبرداری از شبکه ملی اطلاعات
سرنوشت سوریه
تقابل کسبوکارهای نوپا و سنتی
گسترش اختلافات میانفرهنگی در سطح جهانی
با مشخص شدن امتیاز متغیرها، ۱۵ مسئله که دارای همزمان اهمیت و عدم قطعیت بالای ۵۰ از ۱۰۰ بودند برای سناریوسازی انتخاب شدند. این ۱۵ متغیر در قالب سه «عدم قطعیت کلیدی» دستهبندی شدند و پس از مشخص کردن حالتهای آنها با تشکیل پنل خبرگان و کمک گرفتن از نرمافزار سناریو ویزارد در نهایت سناریوهای پیش روی ایران در سال ۱۳۹۶ بدست آمد. نتایج کامل این پژوهش بههمراه جزییات روش شناحتی در ایام نوروز در وبسایت آیندهبان منتشر خواهد شد.
در «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶» تعدادی از نهادهای علمی، پژوهشی و مطالعاتی دولتی و غیردولتی کشور با آیندهبان همراه هستند و با یاری آنها دریافت نظرات شهروندان و خبرگان در سطح وسیعتری نسبت به سالهای گذشته انجام شده است.
حامی اصلی «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶» مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری است که با همکاری این نهاد امکان دسترسی به اتاقهای فکر استانهای سراسر کشور فراهم شد و خبرگان و کارشناسان حوزههای مختلف در نظرسنجیهای امسال شرکت کردند. بر این اساس یافتههای مربوط به «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶» با اطمینان بیشتری نسبت به سالهای قبل منعکسکننده نظرات خبرگان سراسر کشور خواهد بود.
همچنین پس از انتشار گزارش عمومی «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶» با همراهی دیگر حامیان این پروژه در سال ۱۳۹۶ نشستهای علمی برای نقد و بررسی مسائل آینده ایران برگزار خواهد شد. حامیان «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶» در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، محیط زیست، سلامت و علم و فناوری شامل انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، انجمن ارزیابی محیط زیست ایران، پژوهشکده آیندهپژوهی در سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان، انجمن اقتصاد شهری ایران، موسسه مطالعات ایران و اوراسیا، مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات خواهند بود.
«آیندهپژوهی ایران» عنوان پژوهش سالانهای است که از سال ۱۳۹۳ توسط آیندهبان تهیه و در ابتدای هر سال منتشر می شود و «آیندهپژوهی ایران سال ۱۳۹۶» چهارمین پژوهش از این دست است. «آیندهبان» مجموعهای غیردولتی و غیرانتفاعی است که قصد دارد تا با ایجاد پیوندی بین پژوهشهای علمی حوزه آینده از یکسو و مسائل و ظرفیتهای امروز و فردای جامعه ایران از سوی دیگر، نگاه خردمندانه به آینده را وارد فضای عمومی کند.
+ انتشار عمومی گزارش آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶ با تاخیر مواجه شده است. توضیحات مربوط به شیوه انتشار عمومی گزارش را در این صفحه بخوانید.
با سلام و خسته نباشید. شکی نیست که موارد اقتصادی این لیست، تقدم زمانی دارند و همچنین از موارد محیط زیستی نیز نمیشود گذشت. اما همچنان اصلاحات آموزش و پرورش که میتواند بسیاری از مشکلات ذکر شده را حل کند، مورد کم مهری است. با این حال مطرح شدن چند مورد مربوط به ساختار آموزشی جای امیدواری دارد.
سلام. از دقت نظر شما ممنونیم.
با توجه به اینکه افق زمانی این پژوهش یکساله تعریف شده، اغلب روندهای بلندمدت و مشکلات ساختاری در اولویتبندی خبرگان در ردههای اول قرار نمیگیرند.
با این وجود در پژوهش امسال که چهارمین تجربه است، تلاش شده تا از طریق دو مسیر شناسایی افقی و عمومی مسائل به این موضوع نیز پرداخته شود.
آنچه در این خبر منتشر شده فقط عناوین ۱۰۰ مسئله اصلی است و در گزارش نهایی که انشاالله طی روزهای آینده منتشر میشود، در قالب منظومههای دستکم چهار مسئله به آموزش و پرورش پرداخته شده است:
۴۲. کالاییشدن علم و بهمحاق رفتن عدالت آموزشی
۴۶. تعدد نهادهای سیاستگذار و مجری در حوزه علم، دانش و آموزش
۶۰. مسائل معلمان
۷۰. مسائل دانشآموزان
در واقع در گزارش نهایی نسخهای اولیه از زنجیره مسائل ارائه و از مخاطبان برای تکمیل آن کمک گرفته خواهد شد. خوشحال میشویم در آن مرحله نیز به ما کمک کنید.
بسیار عالی. خسته نباشید منتظر انتشار گزارش نهایی هستیم
اقدام ارزشمند و سازنده ای را پیش گرفته اید و امیدوارم باز کردن این مسائل مقدمه ای برای تغییرات درست و به دور از اتلاف زمان و سرمایه و انرژی باشند و همه یک بار دیگر شاهد تقویت بنیه ایران و همکاری های اجتماعی باشیم.
فکر میکنم در لیست بالا اهمیت فضای مجازی و فراگیر شدن ارتباطات آزاد و تاثیرات مختلف آن کمرنگ دیده شده. در حالیکه این ارتباطات هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت تاثیرات جدی ای روی جامعه خواهد داشت.
ممنون از لطف و توجه شما
به فضای مجازی تحت عنوان «کارکردهای اجتماعی فضای مجازی» پرداخته شده و در گزارش نهایی که انشاالله بهزودی منتشر میشود نمود بیشتری دارد.
ممنون که بحران اب را در بند دوم قرار دادید گرچه به نظر بنده بحران تامین اب درست نیست بلکه مسله مدیریت اب موجود در کشور است یعنی از نوع سیفون اب دستشوی و جنس سنگ توالت گرفته تا نوع شیر اب و دوش حمام بگیر تا سیستم فاضلاب شهری وابیاری تحت فشار و قطری وچاههای غیر قانونی و عمیق کردن چاههای سطحی و سدهای ظاهرا بدون مطالعه تا سیستم ابرسانی کهنه شهر ها شاید خودش بیش از صد مورد شود و اگر نرسیم حل دیگر موارد بیمورد خواهد بود
سلام. تشکر از نظرات سازنده شما. البته ما در رتبه دوم قرار ندادیم. ما در نقش آیندهپژوه نظرات خبرگان کشور را منعکس کردهایم. از این جهت که موضوع آب در اولویت توجه خبرگان کشور قرار گرفته جای خوشحالی است. بخش عمده از «بحران تامین اب» ناشی از همین مباحث مدیریت آن است که بهدرستی اشاره فرمودید و در منظومه آن در گزارش نهایی به آن پرداخته شده است.
بسیار عالی بود کشور به این دست تحقیقات نیاز جدی دارد
این لیست چطور تهیه شده ؟ بر چه اساسی مدعی هستین اینها اولویتن ؟
سلام. از این جهت که انتشار یک لیست بدون پشتوانه تحت عنوان اولویتها نمیتواند پذیرفتنی باشد حق با شما است. اما اگر در خبر دقت میکردید، این لیست اعلام عناوین اولویتهاست و در گزارش نهایی که طی روزهای بعد منتشر میشود مفصل توضیح داده شده که روششناسی کار چیست و این لیست چطور بدست آمده است. تشریح روششناسی بهزبان ساده رویه ماست و در سالهای گذشته هم آنرا دنبال کردهایم چرا که اعتقاد داریم همین تفاوت یک کار علمی و غیرعلمی را مشخص میکند. اگر علاقهمند هستید تا زمان انتشار گزارش ۱۳۹۶، میتوانید گزارشهای سه سال گذشته را از وبسایت دریافت و مطالعه کنید. هر چند که روششناسی سال ۱۳۹۶ جامعتر است. موفق باشید
بسیار عالی ، امیدوارم این حرکت شروعی به سمت تصمیمات و برنامه ریزیهای کلان و خرد کشورى بر اساس تحقیقات و مطالعات بدست امده از این دست مشاهدات بدون سوء گیرى و غرض ورزى باشد و حرکت بسوى عقلانیت را در پی داشته باشد .
با سلام و احترام
ممنون از گزارش مفصلی که در سال گذشته ارائه نمودید و همچنین گزارشی که در سال جدید ارائه خواهید کرد. پیشنهاد می شود در صفحه مجزایی که به دانلود گزارش کامل سالیانه اختصاص داده اید، بهتر است دنلود بخش های متفاوت را به صورت جداگانه، خلاصه ای همراه با تحلیل برای سیاست گذاران و همچنین تحلیل گزارش برای عموم و همچنین اینفوگرافی بخش های مختلف گزارش اضافه گردد. نگاهی به ارائه گزارش های بین المللی در سطح جهانی می تواند در بحث ارائه دستاوردهایی که محصول کار نخبگی در این کشور است، گزارش را برای فهم تخصصی و عمومی و به خصوص سیاست گزاری ها راحت تر می نماید.
با تشکر
با سلام
ممنون از شما برای ارائه پیشنهادها. امسال وبسایت اختصاصی برای پروژه طراحی شده که دسترسی مجزا به بخشهای مختلف را فراهم میکند و بخش عمدهای از این پیشنهادها را محقق کرده است. منتظر نظرات سازنده شما پس از انتشار گزارش نهایی امسال هستیم.
سلام
سال نو مبارک
ضمن تشکر
لطفا تاریخ دقیق انتشار گزارش رو اعلام بفرمایید.
ممنون
با سلام و احترام
در نظر داشتیم گزارش نهایی را تا پایان نوروز منتشر کنیم. اما بخشی از آمادهسازیهای فنی و گرافیکی بهطول انجامید و انتشار نهایی به پس از نوروز موکول شد
با سلام
با تشکر از اقدام جالب و شایسته ای که انجام دادید.
به نظر بنده که سابق ٢۶ سال تدریس دانشگاهی در تهران دارم موارد زیر را کمی کم رنگ می بینم در حالی خیلی جدی هستند:
١- رشد افسار گسیخته تراکم شهری در همه کلانشهرهای کشور خصوصا تهران که مشکلات ترافیک، الودگی هوا و افت کیفیت زندگی شهروندان را به دنبال داشته است. متوسط اراکم شهری در ١٢۵ کلانشهر اول دنیا ۵٠٠٠ نفر در کیلومتر مربع ولی در تهران ١٢٢٠٠ نفر و همچنان با طرح تفصیلی شهر تهران و سایر کلانشهرها در حال افزایش!
٢- مشکلات کیفیت تولیدات داخلی و پایین بودن میزان صادرات
٣- مشکلات فرهنگ عمومی از جمله فرهنگ محیط زیستی و فرهنگ ترافیکی و کم توجهی سیما و صدا به این قضیه! این وضع رانندگی در ایران شایسته این کشوره!
سلام
از نظرات ارزشمند شما ممنونیم
به برخی از این موارد در گزارش پرداخته شده است. انشاالله در گزارشهای آتی تلاش میکنیم دامنه وسیعتری را پوشش دهیم.
تشکر
باسلام و تبریک سال نو و تشکر از پژوهش ارزشمند شما
اشکالی که به این متد بررسی مشکلات وارد است این است که کاربردی نبوده و مسوولین را در انبوهی از مشکلات (ظاهرا مستقل)غرق و بلاتکلیف میکند.قاعدتا بایستی بین این ۱۰۰ مشکل اصلی و فرعی و ارتباط مشخص ساختاری تعریف شده تا مسوولین بدانند چگونه و با چه اولویت بندی باید به سراغ حل مشکلات رفت.
سلام و سپاس از نظرات شما
در آیندهبان تلاش ما بر این بوده که برای اشکال درستی که مطرح کردهاید راهحلهایی اندیشیده شود. در گزارشهای سه سال گذشته هم انواع روشهای علمی برای اولویتبندی و شناسایی اثرات متقابل بهکار گرفته شد تا خروجی کاربردی تولید کند.
مثلا در گزارش سال ۱۳۹۴، با کاربست نرمافزار تخصصی میک.مک و تشکیل ماتریس تحلیل ساختاری عرضه شد که اولویتها را مشخص میکرد. در صورتی علاقهمندی میتوانید از این لینک مطالعه کنید: http://www.ayandeban.ir/iran1394
امسال نیز مجموعه روشهای دیگری استفاده شده که در گزارش نهایی مشاهده خواهید کرد.
موفق باشید
با سلام و احترام
با احترام به نتایج گزارشف اولویتبندی موارد اعلامی، مورد تردید است هنگامی که اساساً صحبتی از مقوله ایمنی حملونقل و سوانح رانندگی که بالغ بر ۷ درصد تولید ناخالص داخلی، یعنی بیش از حداکثر رشد تولید ناخالص داخلی، آن را میبلعد. تازه نکته ذکر شده تحت عنوان زیرساختهای حملونقل نیز، در مرتبه بسیار پایین و کماهمیت تر از مواردی از جمله تقابل ایران و عربستان یا مرکزگریزی فرهنگی ذکر شده که دقت نتایج را زیر سوال میبرد.
با تشکر
علیرضا مقدسیان
کارشناس مسئول سازمان راهداری و حملونقل جادهای
و عضو جمعیت طرفداران ایمنی راهها
سلام و تشکر از توجه شما
چند نکته قابل ذکر است،
نخست آنکه افق این پژوهش یکساله در نظر گرفته شده و این نباید فراموش شود.
نکته مهمتر اینکه تعیین رتبه موارد مثلا زیرساختهای حملونقل، تقابل ایران و عربستان یا مرکزگریزی فرهنگی با استفاده از نظرات خبرگان همه حوزهها انجام شده است. طبیعی است که هر شخص بسته به موقعیت کاری خود و یا سایر عوامل رتبهبندی متفاوتی ارایه دهد و از جمعبندی این موارد است که میتوان به نتیجه مناسب رسید. برای آشنایی بیشتر با روششناسی میتوانید به گزارش کار که در روزهای آینده منتشر میشود مراجعه کنید.
باسلام و احترام.
بهنظرم بررسی مشکلات به صورت شبکهای، منطقیتر و بهتر باشه.
آزمایشی، گراف ۱۰۰ مشکل رو در رسم کردم.. تعاملی و اینتراکتیو هستن:
http://datavis.ir/1396/01/iran-iss-1396
سلام
ممنون از توجه شما به گزارش.
کار شما از نظر گرافیکی و برای ارتباط بهتر برقرار کردن با مخاطب بسیار ارزشمند است.
اما در آیندهپژوهی ما این گرافها را بر اساس روشهای پژوهشی مبتنی بر دریافت نظرات خبرگان انجام میدهیم که نمونههای آن در گزارش سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ آمده است.
بهخاطر اهمیت دقت در پرکردن ماتریسهای پشتوانه این گرافها و اینکه امسال تعداد خبرگان مشارکتکننده بسیار زیاد بودند و عملا امکان دریافت نظرات ماتریسی آنها نبود در گزارش امسال از این نوع تحلیل صرفنظر شده است.
گویا سایت دیتاویز زودتر برای خودش یک شبکهی مسایل از ۱۰۰ مسألهی شما ترسیم کرده است. بد نیست یادآوری شود که این مسایل و شبکهی آنها، از روی نمرهدهی نخبگان تعیین میشوند و صرفا به صورت نرم افزاری و با حدس و گمان نمیشود شبکهی مسایل طراحی کرد. البته این سایت هم نوشته است که گراف ارائه شده، کارشناسانه نیست و برداشت شخصی است و کاملا با ارجاع و اخلاقی عمل کرده است اما مسأله این است که ارائهی چنین گراف هایی کمکی به شناسایی مسایل و ارتباط آن ها نمی کند و تنها باعث سردرگمی مخاطب عام می شود. فرض کنید کسی در مورد انتخابات نظرسنجی کند و به پنج نامزد مهم تر برسد. من هم بگویم از نظر شخصی من درصد آرای این ها چنین است و درصدهایی در سایتم بنویسم. این کار اثر خوبی ندارد و امیدوارم دیگران هم چنین نکنند.
این آدرس سایت دیتاویز است
http://datavis.ir/1396/01/iran-iss-1396
سلام
ممنون از اطلاع شما.
انتشار گراف اگر مبتنی بر اصول روششناسی باشد میتواند در جمعبندی و فهم بهتر نتایج کمک کند.
بهعنوان نمونه میتوانید نتایج مربوط به گزارش سال ۱۳۹۳ ما را ببینید که مبتنی بر اصول روششناسی SNA است و با استفاده از شاخصهای علمی جمعبندی انجام شده است.
http://www.ayandeban.ir/iran1393
و همینطور گزارش سال ۱۳۹۴ را که از روششناسی دیگر استفاده شده است.
بهعبارت دیگر گراف اگر بهعنوان یک نوع شیوه نمایش یافتههای پژوهش و اگر مبتنی بر نظرات دقیق کارشناسان باشد ارزشمند است.
درود برشما
بی صبرانه منتظر انتشار گزارش شما هستیم
بنام خداوند جان و خرد
با سلام
ضمن تشکر از این کار ارشمند شما
البته احصاء چالشها به منظور هشدار بسیار مهم است و تقدم و تاخر آنها اگر با استفاده از پرسشنامه و گزینه جامعه آماری(نمونه) انجام شده باشد روایی بیشتری داشته و جای تقدیر دارد،ضمنا یادمان باشد که در راس مشکلات چه امسال و چه در سالهای آینده ،موضوع آموزش است،چرا که:
اولا شناخت مشکلات و حل آنها نیاز به آموزش دارد
ثانیا برای پیشگیری همه مشکلات متصور و قابل پیش بینی در آینده باید آموزش داد ،این آموزش چه به صورت کلاسیک در مقاطع تحصیلی ابتدایی متوسطه و دانشگاهی باشد یا بصورت آموزشهای ضمن خدمت و حین کار
استحضار دارید که آموزش در مفهوم عام و کلاسیک در کشور با مشکل جدی مواجه است،اگر نبود ،یا مشکلات نبود یا حداقل کمتر بود
در پایان ضمن تاکید بر اینکه مشکل آموزش و نیروی انسانی آموزش دیده در راس مشکلات است،یقین بدانیم که مانع بروز مشکلات و حل آنها فقط و فقط با آموزش خواهد بود و مختص و یا منحصر به یک دوره کوتاه یکساله و یا میان مدت و بلند مدت نیست.
با احترام
رضا کوثری
با سلام . اصلی ترین بحران از نظر من : مایوس شدن از احقاق حق توسط مراجع قانونی می باشد
سلام . مشکل در عدم درک تغییر پادایم جهانی است؛ با تفکرات ِ قرن بیستم نمی توان به تحلیل امروز نشست : چه رسد به ترسیم سناریوهائی برای آینده . با تشکر
فروردین ماه تمام شد و کتاب آینده پژوهی سال ۱۳۹۶ نیامد!
سلام منظورتان از خبرگان کیا هستن؟
ماه دوم ۱۳۹۶ نیز به نیمه رسیده است ولی متاسفانه خبری از آینده پژوهی نیست.
چرا دوستان فرهیخته آینده بان هم گرفتار سیاست شده اند؟!!!!!!
گویا تا برگزاری انتخابات از گزارش خبری نیست!!!!
اردیبهشت تمام شد ، هنوز خبری از آینده پژوهی ۹۶ ایران نیست
🙂
انتخابات ریاست جمهوری هم تمام شد و آینده بان نیامد
🙂
در خبر نوشته بودید گزارش در نوروز منتشر می شود. چرا هنوز خبری از انتشار گزارش نهایی نیست ؟
سلام. از همه عزیزانی که پیگیر انتشار گزارش نهایی هستند ممنونیم و بابت تاخیر پیش آمده عذرخواهی میکنیم.
درباره تاخیر پیش آمده لطفا توضیحات مربوط به شیوه انتشار عمومی گزارش را در این صفحه بخوانید:
http://www.ayandeban.ir/iran1396
با عرض سلام و خسته نباشید
بی صبرانه منتظر مجلد ۹۶ هستیم . در سنوات قبل گزارش خیلی سریع تر منتشر میشد امیدوارم حداکثر تا ابتدای تابستان ۹۶ این گزارش پرمحتوا را داشته باشیم.
با سلام و احترام
از لطف و پیگیری شما ممنونیم
گزارش مدتی است آماده انتشار شده،
اما شیوه انتشار آن امسال نسبت به سالهای گذشته تفاوت دارد.
در اینخصوص اینجا توضیح دادهایم:
http://www.ayandeban.ir/iran1396
کاش خودتان از مسیری که معرفی فرموده اید یک بار چک می کردید تا مشخص شود که اطلاعاتی در خصوص زمان اعلام ننموده اند
امروز ۱۳۹۶/۰۴/۲۶ است ، و هنوز خبری از آینده پژوهی ۹۶ نمی باشد.
پیشنهاد می شود نام سایتتان را به گذشته نمایی تغییر دهید
سلام و عرض ادب
بیشتر بودن عدم قطعیت یک سوگیری ایجاد می کند که منجر می شودبه استنباط نتایج غیر علمی
آینده پژوهی فنی است که برای آینده های دور کاربردی است و در مورد مسائل یک کشور فکر نکنم منطقی باشد افقش کمتر از ده سال باشد
سلام
انتشار به کجا رسید؟
با سلام و احترام
چرا با گذشت بیش از ۹ ماه، هنوز گزارش سال ۹۶ منتشر نشده است؟
با سلام و احترام . چگونه می توان به این گزارش دسترسی پیدا کرد. لطفا راهنمایی بفرمایید .