محمد مهدی مولایی – رایانش ابری (Cloud Computing) با سرعتی پرشتاب در حال تسخیر دنیای فناوری اطلاعات است. گسترش رایانش ابری و محصولات آن فراتر از یک تحول فنی، یک تغییر پارادایمی در دنیای فناوری اطلاعات بهحساب میآید. رایانش ابری در سادهترین شکل آن دسترسی ساده و همیشگی به سرویسها، نرمافزاها، زیرساختها و مواردی از این دست از طریق شبکه است. در رایانش ابری اطلاعات شما در محیطی خارج از رایانه شخصی شما ذخیرهسازی و پردازش میشود و دستگاه دیجیتال اعم رایانه، تبلت، تلفن هوشمند و غیره تنها نقش دریافتکننده، ارسالکننده و نمایشدهنده اطلاعات را خواهد داشت.
محصولات ابتدایی رایانش ابری از قبیل «دراپباکس»، «گوگل درایو» و «آفیس ۳۶۵ مایکروسافت» اکنون در دسترس همه کاربران اینترنت قرار دارند و استفاده از آنها بهمنظور دسترسی همهجایی به فایلهای مورد نیاز در سالهای اخیر گسترش چشمگیری داشته است. اما تحولاتی که در نتیجه گسترش رایانش ابری پیشبینی شده بسیار فراتر از اینهاست و در سال ۲۰۱۴ شاهد تحقق تعداد دیگری از آنها خواهیم بود. متخصصان رایانش ابری پیشبینیهای متفاوتی درباره وضعیت این فناوری جدید در سال ۲۰۱۴ ارائه کردهاند که مهمترین آنها را با هم مرور میکنیم.
دسترسی شرکتهای کوچک به نرم افزاهای بزرگ
از مزایای رایانش ابری کاهش هزینه دسترسی به سختافزار و نرمافزار بهخصوص برای کاربران حرفهای و شرکتهای کوچک است. خرید نرمافزارهای تخصصی نیاز به هزینه بالایی دارد که معمولا از توان کاربران حرفهای و شرکتهای کوچک خارج است. هرچند که در ایران به دلیل حاکم نبودن قوانین کپیرایت چنین دغدغهای وجود ندارد و کاربران عادی اینترنتی با پایینترین هزینه میتوانند گرانترین نرمافزارها را تهیه و روی سیستم خانگیشان نصب کنند، ما در برخی کشورها که قوانین محکمی در این خصوص وجود دارد، هزینه دسترسی به نرمافزارهای تخصصی و همچنین تهیه سختافزار مناسب برای اجرای این نرمافزارها یکی از مسائل جدی شرکتهای کوچک است. در مدل رایانش ابری، کاربران حرفهای و شرکتهای کوچک میتوانند به میزان مورد نیازشان استفاده از این نرمافزارها را در قالب سرویسهای آنلاین و بهصورت محدود خریداری کنند. پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۴ با گسترش سرویسدهندههای ابری و ارائه انواع قابلیتهای نرمافزاری، امکان دسترسی شرکتهای کوچک به نرمافزاهای بزرگ بهشکل گستردهای فراهم شود. این تحول جدی در عرصه کسبوکارهای کوچک در سطح جهانی است.
کمرنگ شدن نقش واحدهای آی.تی در سازمانها
در دهه گذشته واحدهای آی.تی نقش کلیدی در سازمانها و شرکتها پیدا کردهاند. فراگیر شدن استفاده از اینترنت در میان مردم و بهتبع آن گسترش ارائه انواع خدمات بهصورت آنلاین سازمانها را بهسوی «الکترونیکی شدن» و سپس «آنلاین شدن» و در نهایت «اجتماعی شدن» پیش برد. در این میان واحدهای آی.تی نقش کلیدی داشتند. از خرید سخت افزار مورد نیاز تا تهیه و نصب نرمافزار لازم و تایید و تعریف انواع دسترسیها در شبکههای داخلی و خارجی همه از مسیر واحدهای آی.تی رد میشد.
متخصصان حوزه رایانش ابری تغییر این روند را پیشبینی کردهاند. گسترش رایانش ابری و کاربردی شدن آن در شرکتها که در سال ۲۰۱۴ با شتاب بیشتری دنبال خواهد شد، نقش واحدهای آی.تی را کمرنگ خواهد کرد. وقتی نیازی به خرید، نصب و نگهداری انواع سختافزارها و پردازشگرهای پیشرفته نباشد و از سوی دیگر خرید، نصب و پشتبیانی نرمافزارهای جدید و پیچیده از دستور کار سازمان خارج شود، از شرح وظایف واحدهای آی.تی در سازمان کاسته خواهد شد. بهتبع آن واحد آی.تی ممکن است در سالهای آینده با همان شیبی که در مدت یکدهه به یکی از مهمترین واحدهای سازمانی تبدیل شده بود، به واحدی حاشیهای تبدیل شود. البته در این خصوص سناریوهای دیگری نیز مطرح است و از جمله آنها بازتعریف واحد آی.تی در فضای ابری است.
در نتیجه این تحولات است که واحدهای سازمانی از قبیل واحدهای منابع انسانی و بازاریابی که در برخی سازمانها بهرهبرداری کمتری از جدیدترین فناوریهای اطلاعات داشتهاند، میتوانند با بهرهگیری مستقیم از سرویسهای آنلاین ابری و بدون واسطه واحد آی.تی ارتباط بیشتری با ابزارهای و سرویسهای جدید آنلاین برقرار کنند.
اهمیت یافتن امنیتِ رایانش ابری
یک نظرسنجی از کارشناسان و استفادهکنندگان از رایانش ابری در سال ۲۰۱۳ نشان داده که مهمترین دغدغه آنها در استفاده از این فناوری جدید «امنیت رایانش ابری» است. در این نظرسنجی دغدغه امنیت با ۳۰ درصد مهمترین مسئلۀ ابریِ سازمانها بوده و پس از آن عواملی دیگری از قبیل مسئله مهاجرت به فضای ابر، بودجه و غیره مطرح شده است. از این رو در سال ۲۰۱۴ و با جدیتر شدن استفاده از امکانات ابری در شرکتها، مسئله امنیت رایانش ابری نیز در کانون توجه قرار خواهد گرفت.
در این خصوص بهنظر میرسد با یک تغییر اساسی مواجه خواهیم بود. اگر تا پیش از این دغدغه شرکتها و سازمانها حفظ امنیت ابزارها و شبکه داخلی بود، از این پس دغدغههای امنیتی مردان فناوری اطلاعات معطوف به حفظ امنیت دادههاست. بر این اساس شاهد طراحی و توسعه مدلهای جدید امنیت در فضای مجازی خواهیم بود.
روشنتر شدن تفکیک انواع ابرها و گسترش ابرآمیخته
در دنیای پردازش ابری از وجود چهار نوع ابر با عنوان ابر عمومی (Public cloud)، ابر خصوصی (Private cloud)، ابر جماعتی (Community cloud) و ابر آمیخته (Hybrid cloud) سخن گفته میشود. در ابر عمومی سرویسهای آنلاین از طریق اینترنت و در واحدهای کوچک تدارک و عرضه میشود. در این حالت عرضهکننده منابع را به صورت اشتراکی به رایگان در اختیار آنها قرار می دهد یا به کاربران اجاره میدهد و بر اساس مدل رایانش همگانی و مشابه صنعت تلفن برای کاربران صورتحساب میفرستد. ابرخصوصی یک سازمان به عنوان یک زیرساخت رایانش ابری برای استفاده داخلی ایجاد میشود. ابر جماعتی با دغدغه نیازهای مشترک بین چند سازمان شکل میگیرد. در این نوع ابر چند سازمان با به اشتراک گذاشتن زیرساخت از مزایای رایانش ابری بهرهمند میشوند. در نهایت ابر آمیخته از چند ارائهدهنده داخلی و یا خارجی تشکیل میشود.
پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۴ تفکیک میان این انواع ابر واضحتر از قبل در رسانهها مطرح شده و مورد توجه کاربران و مدیران شرکتها قرار بگیرد. همچنین شرکتها احتمالا بهسمت گسترش ابرهای آمیخته حرکت خواهند کرد که بخشی از مزایای ابرهای عمومی و ابرهای خصوصی را همزمان با هم دارد.
رایانش ابری به عنوان پشتیبان اینترنت اشیاء
از دیگر مفاهیم مورد توجه دنیای فناوری در دو-سه سال اخیر Internet of things که با مخفف IoT شناخته میشود و در فارسی به «اینترنت اشیاء» و «اینترنت چیزها» ترجمه شده است. مجهز کردن اشیاء به سطحی از فناوری که بتوانند به شکبه اینترنت متصل شوند تعریف سادهای از اینترنت اشیاء است. به عبارت دیگر در کنار انسانهای متصل به شبکه اینترنت، مجموعهای از اشیاء نیز به اینترنت متصل میشوند و در تعامل ارتباطی قرار میگیرند.
برخی کارشناسان پیشبینی کردهاند که در سال ۲۰۱۴ ابر عمومی بهعنوان ستون فقرات (Backbome) اینترنت اشیاء به جایگاهی تثبیت شده برسد. در نتیجه میلیونها شیء متصل به اینترنت در فضای ابر عمومی قرار خواهند گرفت و اطلاعات مربوط به آنها بهشکل سادهتری از گذشته قابل ثبت، ذخیرهسازی و تحلیل خواهد بود. به عبارتی مراحل اولیه تحقق رویای فضای مشترک بین انسان و ماشین که در آن وسایل زندگی روزمره همانند انسان ها با اتصال به اینترنت اطلاعات خود را با هم و با انسان ها به اشتراک می گذراند در سال ۲۰۱۴ و از مسیر ابر عمومی میسر خواهد شد.
منابع:
Florentine, Sharon; Olavsrud,Thor (2013) “2014 Forecast for Cloud Computing”,
CXO Media Inc. URL: http://www.cio.com/article/745155/2014_Forecast_for_Cloud_Computing
SearchCloudComputing.com Staff (2013) “Cloud computing experts forecast the
market climate in 2014”, TechTarget, URL: http://searchcloudcomputing.techtarget.com/feature/Cloud-computing-experts-forecast-the-market-climate-in-2014
Staten, James (2013) “Cloud Computing Predictions for 2014: Cloud Joins the
Formal IT Portfolio”, Forrester.com, URL: http://blogs.forrester.com/james_staten/13-12-04-cloud_computing_predictions_for_2014_cloud_joins_the_formal_it_portfolio
Columbus, Louis (2013) “Predicting Enterprise Cloud Computing Growth”, Forbes,
URL: http://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2013/09/04/predicting-enterprise-cloud-computing-growth/
Calderon-Asselin, Alexandre-Pascal (2013) “The Future of Cloud Computing”,
SitePoint Pty. Ltd. URL: www.sitepoint.com/the-future-of-cloud-computing/
منبع: ماهنامه دنیای کامپیوتر و ارتباطات، شماره ۱۳۳، اسفندماه ۱۳۹۲