مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: در حال حاضر مقداری آب در محل پل میانگذر دریاچه ارومیه وجود دارد که این مقدار نیز تا چند روز آینده ۱۰۰ در صد خشک میشود.
به گزارش تسنیم، علی عباس نژاد در جمع خبرنگاران اظهار کرد: سالانه بیش از ۸۰ گونه پرندگان مهاجر به آذربایجان غربی برای تابستان گذرانی و یا زمستان گذرانی کوچ می کنند.
وی گفت: در آذربایجان غربی ۲۵۷ گونه از انواع پرندگان آبزی زیست و تخم گذاری می کنند.
عباس نژاد آذربایجان غربی را دارای ۳۰ تالاب فصلی و دائمی خواند و تصریح کرد: به منظور احیای تالاب ها از محل اعتبارات ملی ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان هزینه می شود.
وی گفت: بعد از انقلاب اسلامی ۲ تالاب در کشور به ثبت رسیده که یکی از آنها از تالاب های آذربایجان غربی است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی افزود: در حال حاضر ۳ تالاب در لیست سرخ مونترال در حال مرگ گزارش شده و تالاب سولدوز نیز آماده ثبت است.
امسال ۵ تالاب در آذربایجان غربی احیا می شود
عباس نژاد تصریح کرد: امسال احیاء ۵ تالاب هدفگذاری شده که تالاب های شمال استان مد نظر ماست و احیاء این تالاب ها می تواند رتبه جهانی ما را بالا ببرد.
وی گفت: در حال حاضر کل فلات ایران از داخل زمین به بالا در حال خشکیدن است و متاسفانه عده بسیاری از مدیران این خشکی را جدی تلقی نمی کنند و این خشکی به دو سبب اصلی که یکی تغییر رژیم بارشی در کشور و دیگر استفاده بیش از حد از آبهای زیر زمینی است به وجود آمده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی افزود: اکنون ایران در مرحله تنش آبی قرار دارد و پس از ۱۳ سال چنانچه این روند پیش رود در مرحله بحران آب قرار می گیرد و در حال حاضر بسیاری از روستاهای حوزه آبریزی دریاچه ارومیه فاقد آب آشامیدنی بوده و به وسیله تانکر آب شرب به آنجا انتقال می یابد.
جنگل های سردشت و زاگرس در حال خشکیدن
عباس نژاد بیان کرد: وضعیت تنش آبی مذکور سبب خشکی جنگلهای سردشت و زاگرس شده است.
وی گفت: ۳۰ سال گذشته فقط ۲ کانون ریزگرد در استان وجودداشت به طوری که اکنون ۱۸۷ کانون ریزگرد در آذربایجان غربی وجود دارد.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی اظهار کرد: عملکرد و تدبیرهای نادرست در سالیان گذشته که یکی از آنها خودکفایی در تولید گوشت قرمز و گندم انجام بود سبب برخی از این تنش ها شده و اکنون که ۶۳ درصد از مایحتاج غله از بیرون کشور وارد می شود بحرانی در این خصوص وجود ندارد و ۴ برابر ظرفیت مراتع دام تحمیل مراتع می شود.
دریاچه ارومیه تا چند روز آینده خشک می شود
وی گفت: ارتفاع آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته ۵۰ سانتی متر کاهش یافته و فقط در کنار پل میانگذر ارومیه مقدار اندکی آب وجود دارد که آن هم تا چندروز آینده تبخیر و دریاچه ص در صد خشک می شود.
آغاز تغییر الگوی کشت و سیستم آبیاری در آذربایجان غربی
عباس نژاد افزود: از فردا وزارت جهاد کشاورزی درباره احیاء دریاچه ارومیه اقداماتی از قبیل تغییر الگوی کشت و تغییر سیستم آبیاری را آغاز می کند.
وی ضمن قدردانی از توجه و حمایت مالی استانداری آذربایجان غربی به دریاچه ارومیه بیان کرد: استاندار در صدد است با تغییر الگوی معیشت مردم و رونق صنایع تبدیلی و همچنین تقویت بازارچه های مرزی استان گام مهمی در احیاء دریاچه ارومیه بردارد.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی به ظرفیت معادن استان اشاره کرد و گفت: رونق معدن در آذربایجان غربی می تواند تا مدت زمانی که آب دریاچه ارومیه مدیریت می شود به معیشت مردم استان کمک کند چرا که کشاورزی تهدید مهمی در نزدیکی به بحران آبی در استان محسوب می شود.
۱۲ تا ۲۰ سال مدت زمان لازم برای احیاء دریاچه ارومیه
وی اظهار کرد: حداقل ۱۲ تا ۲۰ سال زمان لازم است تا دریاچه ارومیه احیاء شود امروز دیگر بارش های سال ۷۴ وجود ندارد و در این میان به منظور پرداخت حق آبه کشاورزی باید به صنایع تبدیلی توجه ویژه شود.
عباس نژاد تصریح کرد: در حال حاضر معادن آذربایجان غربی به قیمتی بسیار ناچیز از استان به استان های دیگر انتقال یافته و با انجام عملیاتی بر آنها به قیمت های کلان به فروش می رسد.
لایه روبی مسیر رودخانه ها انجام می شود
وی ۹۶۰ کیلومتر از مرز مشترک در آذربایجان غربی را ظرفیت مناسب برای بهره برداری در تجارت، بازرگانی و گردشگری عنوان کرد و افزود: امسال از محل اعتبارات اعتبار خوبی در اختیار حفاظت محیط زیست و سازمان نیرو قرار داده و از محل این اعتبارات پروژه های مهمی از قبیل لایه روبی مسیر رودخانه ها انجام می شود چرا که ۲۰ درصد از آبی که از مسیر این رودخانه ها به دریاچه ارومیه سرریز می شود به آنجا انتقال می یابد و بقیه در مسیر تبخیر و پخش می شود.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی بیان کرد: بدین منظور سازمان آب لایه روبی را از سرچشمه انجام داده و در بخشی ادامه کار به دست محیط زیست سپرده می شود تا آب مستقیم به دریاچه ریخته شود.
وی گفت: در این مسیر با شرکتی مذاکرات انجام شده و مقرر شد با دو دستگاه که به صورت دو زیست در مناطق خشکی و باتلاقی قابلیت حرکت دارد این عملیات اجرا شود.
عباس نژاد بیان کرد: ۵ میلیارد تومان برای تهیه این دستگاه ها هزینه شده و تا دو ماه آینده در اختیار محیط زیست استان قرار می گیرد.
فاز دوم انتقال آب شرب به جزایر دریاچه ارومیه انجام می شود
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی اظهار کرد: فاز نخست انتقال آب به جزایر دریاچه ارومیه با ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار انجام شده و یک میلیارد تومان نیز برای اجرای فاز دوم در اختیار محیط زیست قرار گرفته است تا به ۴ جزیره این دریاچه عملیات آب رسانی انجام شود.